Älgtunga med rotmos special

4 pers
1 stor tunga från älg eller 2 st dov tungor eller 4 st rådjurstungor
1 morot
1 bit rotselleri
3 lagerblad
10 vitpepparkorn
1 msk salt

lägg tungan i kallt vatten koka upp häll av och spola i kallt vatten
lägg tungan i nytt kallt med grönsakerna i bitar koka upp låt sjuda
ca 1 tim tills den är mör ta upp den och skala bort de yttre skinnet
sila fonden och koka ner (bra att ha i frysen till nån god sås)

Rotmos special
4 pers
600 g mjölig potatis
300 g persiljerot
300 g morot
50-100 g smör

Skala allt skär morot och persiljerot i tärningar ca 2 cm och dela potatisen på hälften
Ta ett par dl av fonden från tungan och täck grönsaker med resten vatten salta
Låt koka mjuka häll av nästan allt kokvatten men spar ett par dl
Stöt moset ha i smör och kokvatten till lagom konsistens smaka av med salt och peppar
Servera genast med tungan tunt skivad och god senap

Receptet kommer från www.devilda.se

Logon
  1. http://devilda.se/ftp/data/bakgrund/background6.jpg