Älggryta med messmörsglaserade äpplen

4 pers

800 gram grytbitar av älg (eller nått annat vilt du har)
1 liten kanelstång
1 st stjärnanis
2 st lagerblad
6 st kryddpepparkorn
1 bit torkad ingefära
1 dl svartvinbärsgele
4 dl rödvin
2 st gula lökar delade i fyra delar
2 st morötter slantade grovt
200 g champinjoner
vatten

Glaserade äpplen
2 st äpplen skalade och klyftade, 50 g smör, 50 g messmör, 1 kvist timnjan, salt

Här kan du använda tryckkokare om du har annars går de bra att göra i vanlig gryta

Stek köttet och grönsakerna i olja så de får fin färg ha i kryddor, vin, gele och fyll på med vatten så de täcker i tryckkokare ca 40 min annars ca 1,5-2 tim under lock tills köttet är mört

Smaka av med svartpeppar och salt red ev med maizena snabbredning mörk.

Äpplena
Stek äpplena gyllene i smöret tillsätt messmör och timjan krydda med lite salt
Servera till grytan
Här passar ett mos på jordärtskoka och potatis bra till

 

Receptet kommer från www.devilda.se

Logon
  1. http://devilda.se/ftp/data/bakgrund/background6.jpg